Olen tottunut täällä kaikenlaisiin rutiineihin. Esimerkiksi työhuoneeni sälekaihtimet menevät kiinni joka päivä tasan kello kaksi. Talossa on automaattinen ilmastointi-verho-valot järjestelmä, joka ilmeisesti pyrkii säästämään energiaa sulkemalla verhot ja lisäämällä valojen tehoa. Varmaankin joku on laskenut että kello kahden jälkeen aurinko paistaisi siitä ikkunasta turhan voimakkaasti sisään. Toisaalta, ei täällä enää niin lämmin ole että ilmastointiin kovin suurta energia määrää menisi. Ehkä se onkin sitä varten että aurinko ei häikäisisi tietokoneen näyttöjä. Samalla järjestelmä säätää valoja kirkkaammalle, jotta ei jouduta olemaan pimeydessä.
Jos olen poissa kun verhot sulkeutuvat, sitä ei välttämättä edes huomaa, kun valoisuus on huoneessa aina vakio. Yleensä kuitenkin kahdelta olen työhuoneessani; olen joko juuri tullut lounaalta tai kohta lähdössä lounaalle (voikohan oikeasti olla, tuo olisi aika omituinen distribuutio, täytyykin jossain vaiheessa askelmittarista selvittää mihin aikaan oikeasti menen lounaalle). Jos on paikan päällä verhojen sulkeutumisen huomaa surinasta. Niiden moottori on yllättävän äänekäs. Verhojen sulkeutumisen voi estää painamalla nappia oven suussa. Eli joka päivä tasan kello kaksi nousen ja menen painamaan nappia jotta verhot nousisivat.
Käsittääkseni ei ole mitään tapaa estää tätä täysin tarpeetonta automatiikkaa, mutta se on tavallaan ihan sympaattinen. Onhan se hienoa että joku insinööri on optimoinut minun verhojen käyttäytymisen, vaikka optimointi onkin mennyt täysin pieleen. On sentään yrittänyt. Samalla kun menee estämään verhojen sulkeutumisen, voi käydä hakemassa vettä jos haluaa optimoida ajankäyttöä, mutta kyllä se nouseminen on varmaan sellaisenaankin ihan fiksua. Ei se mikään erityinen urheilusuoritus ole, mutta ainakin hetkeksi vaihtaa asentoa.
3 kommenttia:
Ihmeellistä on elämä Saksassa. On kuule hieno asia että voit kontrolloida verhojen käyttäytymistä myös itse, ei ainoastaan joku virtuaalinen insinööri. Sen arvon tajuaa viimeistään kun viettää yhdeksän tuntia päivässä 20m2 kokoisessa käytävämäisessä ikkunattomassa huoneessa 10 muun työntekijän kanssa.
Talvi- ja kesäaikaan ajastin ilmeisesti toimii eri tavoin. Taidat poistua EKP:stä ennen talviaikaa?
JNos minulla olisi tuollaiset verhot, odottaisin varmaan hartaana tuota jokapäiväsistä ihmettä.
SYKissä oli vähän sama tekniikka. Joka päivä ulkona olevat ruman keltaiset aurinkosuojat laskeutuivat alas äänekkäästi. Käsittääkseni aurinkosuojien tarkoitus oli korvata epätoimiva ilmastointi. Mistä tuli mieleen että ilmastoinnin voisi mieluummin optimoida paremmin. Täällä ainakin laitetaan ilmastointi päälle vasta kesällä, ja otetaan pois kun maassa on lunta. Eli keväällä on kuuma ja nyt on kamalan kylmä. Ja sitten lämpö laitetaan täysille niin että kohta on taas hiki luennolla.
Lähetä kommentti