Maitoa on täällä yllättävän hankalaa ostaa. Tai siis “maitoa” täällä saa hyvin, yöhön saakka pienistä kioskeistakin, mutta vain täysrasvaista iskukuumennettua maitoa. Halpis-kaupat, Aldi ja Norma, ovat vastaavan rajoittuneita. Olen kyllä yrittänyt sitä UHT-maitoa käyttää, mutta huonolla menestyksellä. Iskukuumennus ja älytön rasvaprosentti tekee maidosta jotenkin outoa. Tavallista maitoa jossa olisi joku säädyllinen rasvaprosentti ei saa kuin muutamista kaupoista. Edes Galleriesta, jonka ruoka-osasto on muuten kilpailee samassa sarjassa Stockmannin Herkun kanssa, ei saa rasvatonta maitoa. Vähärasvaisin oli 1,5 prosenttista. Toistaiseksi Rewe on ainoa josta löytyy rasvatonta maitoa.
Olen etenkin Normaa käyttänyt muuten paljon, se on minulla matkanvarrella töistä, mutta maitokauppaan on pitänyt aina mennä erikseen Reween. Todella hankalaa.
Sen takia minulla ei usein olekaan maitoa kotona ja joudun syömään aamiaiseksi töissä jotain matkanvarrelta ostettua. Esimerkiksi tänään lämmintä kroisanttia ja mustikkamuffinia.
9 kommenttia:
Tämä on niitä asioita joihin pitää vaan tottua... Chennaissa saa iskukuumennettua 0.5% maitoa jonka makuun Mikko on nyt tottunut niin että se menee kauran kanssa koska vaan. Alkuun piti ostaa täysrasvaista tuoremaitoa jota käytetään teen ja kahvin keittämiseen (ne keitetään maitoon, ei veteen). Brasiliassa oli myös vain iskukuumennettua maitoa - siellä Mikko ei syönyt ollenkaan kauraa kun maito maistui niin oudolta. Eli taisi viedä 2.5 v tottua siihen!Nyt tulee vatsa kipeäksi aina kun menee Suomeen.
En tosiaan käyttänyt koko Manauksessa oloaikana maitoa muuta kuin teessä. Siellä oli niin hyvä hedelmätarjonta, että pärjäsin aamut ilman muroja. Täällä on huonompi hedelmävalikoima (minkä lisäksi syön täällä hedelmiä lounaaksi), joten oli vaan pakko kokeilla iskukuumennettua. En kyllä joisi sitä, kun se maistuu makealta, mutta murojen kanssa se menee ihan täydestä, vaikka ei edes käyttäisi sokeria.
Meillä on töissä iskukuumennettua maitoa ja vaikka sitä menee aika vähän teen kanssa, mielestäni sama Darjeeling-tee maistuu erilaiselta töissä kuin kotona.
Suomihan on maitomaa, sukurasitetta Sinullakin. Tarjolla oleva tuotevalikoima taitaa olla laajimpia maailmassa.
Onhan sulla hassut ongelmat - luulen, että ainakin puolet Suomen kansasta nauttii ns. kevytmaitoa, jossa on juuri tuo 1,5%. Jos se maistuu sinusta kermalta, voinet lorottaa vettä joukkoon, kunnes syntyy sopivan laihaa ainetta.
Maitoihin liittyen oli vähän aikaa sitten tämä juttu Valion Amerikan valloituksesta:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/09/25697&ext=rss
Kuvan maitopurkissa mielestäni näkyy ero maitokulttuureissa. Amerikkalaiseen tölkkiin on laitettu kuvia chockolate chip cookieseista, koska keksit ja murot on maidon käyttötarkoitus. Vain pienet lapset Amerikassa juovat maitoa.
Siinä 1,5% maidossa ei ole mitään vikaa. Se melkeinpä optimaalinen rasvaprosentti. Ihmettelin vaan sitä ettei kaupungin hienoimmasta ruokakaupasta saa ollenkaan rasvatonta maitoa.
Jos ongelma olisi vain se, että mistään ei saa rasvatonta maitoa, en valittaisi, mutta kun useimmissa paikoissa maidossa on vähintään se 3,5% rasvaa eikä muuta kuin iskukuumennettua saa ollenkaan. Ostin hädissäni litran sitä 3,5% iskukuumennettua maitoa joitain viikkoja sitten, mutta ei sitä voinut murojen kanssa syödä.
Kaikkeen varmaan tottuu. En itse asiassa ole varma chennain maidostakaan. Se on Nestlen ja siina sanotaan 99.5% Fat Free, mutta koostumukseltaan se on paksua eika sellaista sinisenharmaavalkoista vesimaista kuten rasvaton maito Suomessa. Ehka siina onkin enemman prosentteja, en ole maistanut kuin kahvin kanssa johon se sopii tosi hyvin (ja maistuu kieltamatta paljon enemman kuin Suomen rasvaton maito, joka on epailyttavaa kun tarkemmin ajattelee. Mutta kun se on hyvaa niin en valita)
Vaikka Nestle onkin toiminut aikanaan häikäilemättömästi kehitysmaissa, uskon silti että tämä - hinnan perusteella lähinnä ulkointialaisille ja ekspateille suunnattu - maito on koostumukseltaan sitä mitä purkin kyljessä väitetään. Mutta koostumus on toki eri kuin tavallisessa maidossa kun maitosokeri pilkkoutuu kuumennettaessa tavalliseksi sokeriksi. Tämä ilmenee makeutena ja muuttaa varmaan myös maidon ulkonäköä. Tai tämä maito on värjätty kiinalaiseen tapaan lateksilla vai mitä se nyt olikaan.
Lähetä kommentti