torstai 17. syyskuuta 2009

Kesäsarja “Ökö” 7/n: Lamppujen vaihto

Meillä vaihdettiin tänään töissä valaisimien energiasäästölamput uusiin. Talon kaikki lamput vaihdettiin kerralla. En tiedä mitä niillä vanhoilla lampuilla tehdään, mutta kai ne menee vaan ongelmajätteeseen. Tuskin kukaan haluaa ostaa “vähän käytettyä” lamppua. Tuntuu jotenkin järjettömältä ympäristönhaaskaukselta heittää toimivia lamppuja roskiin, mutta varmaan joku on pohtinut että näin se kannattaa tehdä.

Jos niitä ei vaihdettaisi ennaltaehkäisevästi, niin jonkun pitäisi ravata sammuvien valojen perässä jatkuvasti.  Lamppuja oli minun huoneessa kai kymmenen, nopeasti voisi estimoida että 1000 hengen organisaatiossa se tekee yhteensä reilut kymmenen tuhatta lamppua. Jos niiden keskimääräinen elinikä on kaksi vuotta, niin niitä palaisi loppuun keskimäärin 13 päivässä. Yksitellen lampun vaihtamisessa menee ehkä 10 minuuttia, kun pitää mennä oikeaan toimistotaloon ja kerrokseen. Eli 13 lamppua työllistäisi jonkun kahdeksi tunniksi joka päivä. Vuodessa työtunteja tulisi jo 1250 tuntia.

Nyt kun kaikki vaihdettiin kerralla, lamppua kohden meni ehkä 15 sekuntia. Kaksikätinen ammattimies osaa ruuvata kaksi loisteputkea kerralla. Tehokasta toimintaa. Eli kaikki lamput saa vaihdettua viikossa, 41 tunnissa. Jos lamput vaihdetaan vaikka vuoden välein kahden sijasta (jolloin hyvin harva ehtisi palaa loppuun ennen vaihtoa), säästyisi vuosittain 1200 työtuntia, mutta lamppuja menisi vuosittain 5000 ylimääräistä. Jos lamppu maksaa euron kappale ja työtunti kympin, niin säästöä syntyy 7000 euroa. Hyvä diili. Säästetyt rahat voi sitten käyttää johonkin halvempaan ympäristön säästämiskeinoon. Jokaista ympäristöä säästävää keinoa ei kannata käyttää. Monet ovat niin kalliita ettei niissä ole mitään järkeä.

4 kommenttia:

Karina kirjoitti...

On se niin hyvä että joku laskee tällaisenkin. Luuletko että tämä oli oikesti näin hienosti matemaattisesti perusteltu ja ajoitettu projekti vai ihan vaan ajateltu että "varmaan pitäis vaihtaa lamput"?

Unknown kirjoitti...

kai menee enemmän kuin 15 sekuntia? pitää sen lamppumiehen edelleen siirtyä huoneesta toiseen, vaikka joka huoneessa voi ilman siirtymiskuluja vaihtaa useamman lampun.

ilkka kirjoitti...

Voi toki olla että se aika-arvio on pielessä, mutta tuo ero on sen verran suuri ettei ihan pienellä virheellä ole vaikutusta.

Jos yksitellen vaihtaessa menisi 10 minuuttia lamppua kohden ja kaikki kerralla vaihtaessa menisi 2 minuuuttia, olisi vaihtoehdot saman hintaisia.

Todennäköisesti lamput ovat oikeasti halvempia kuin euron ja työtunti kalliimpi kun 10 euroa, eli nämä oletukset ovat yksitellen vaihtamisen kannalta edullisia.

Oli miten oli, järjettömältä vaikuttava toimivan tavaran pois heittäminen voi oikeasti olla järkevää.

mu kirjoitti...

Tässä talossa ei ole kuluneiden 8 vuoden aikana simahtanut yksikään säästölamppu - tavallisia hehkuja kyllä silloin tällöin. Vaikka teillä olisi kaikki valot päällä uötä päivää, yhden vuoden välein tapahtuva vaihto on ihan liikaa. Odottakoot kunnes ensimmäinen on loppu.