tiistai 8. syyskuuta 2009

Tampere ja Ryanair

Suomi-lomani huipentui päivämatkaan Tampereelle. Ryanair lentää Tampereelta “Frankfurttiin”. Lento oli vasta kuudelta, niin sitä ennen ehti hyvin kiertää Tampereella muutaman tunnin.

240820094542 

Kun me lähdettiin Riikan kanssa Tampereelle jo aamulla, meillä oli neljä tuntia aika pällistellä kaupunkia. Sinä aikana Tampere antoi itsestään aika hyvän kuvan. Heti aluksi me syötiin lounasta todella sympaattisessa sushi-paikassa. Ruoka oli hyvää ja henkilökunta todella ystävällistä. Mukava yllätys, luulin että Tampereen gastronominen kartta olisi Rollsin, pahan kebabin ja mustan makkaran määrittämä kolmio. Tarjonta on todellisuudessa paljon monipuolisempaa.

Tampereen matkailuelinkeino perustuu ilmeisesti erilaisten ennätysten mainostamiseen. On Suomen korkein näköalatorni, maailman ainoa Lenin-museo, pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki, jne. Näsinneula me jätettiin välistä, mutta Lenin-museo piti käydä vilkaisemassa.

Wikipedia kertoo että Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen museo on pystynyt suhtautumaan kriittisesti Leniniin ja Neuvostoliittoon. Artikkelissa ei tosin sanota että näin olisi tapahtunut, tämä kriittinen suhtautuminen on selvästi vain teoreettinen mahdollisuus. Kirjoituskoneella kirjoitetut esittelytekstit antoivat sen käsityksen ettei näyttelyä ole ylipäätään erityisemmin uudistettu 60-luvun jälkeen. On jotenkin absurdia että Lenin-museossa mainitaan valkoinen terrori, mutta Leninin murhaamat miljoonat sivuutetaan täysin. Näyttely olisi ehkä pienen uudistuksen tarpeessa.

Museon jälkeen me käppäiltiin tyytyväisinä kaupungilla, kunnes tajusin unohtaneeni takkini museoon. Vaatteiden unohtaminen on selvästi periytyvä ominaisuus: kun vanhempani olivat Frankfurtissa isän takki unohtui matkanvarrelle. Se jäi sille tielle (“sehän oli vanha ja ruma muutenkin”), mutta onneksi minun takki arvioitiin hakemisen arvoiseksi. Takin hakemisen jälkeen me ehdittiin vielä syödä mansikoita (loistavia!) ja herneitä (pääasiassa kuivia ja mauttomia) Tammerkosken varrella.

Oikein mukava päätös täydelliselle lomalle.

Lento Ryanairilla oli jännä kokemus. Tampereen lentokentän uusi terminaali on oikein hienon näköinen, mutta Ryanair lentää sen vieressä olevasta parakista. Uusi terminaali kai ammottaa tyhjyyttään suurimman osan ajasta. Vaikuttaa siltä että Finavian hinnoittelu on tältä osin yhteiskunnallisesti epäoptimia. Varsinainen lento oli mukava. Ryanairilla ei ole paikkalippuja, mutta yksin matkustaessa siitä ei tietenkään ole mitään harmia. Istumapaikkoja on kuitenkin kaikille. Frankfurt-Hahn lentokenttä oli näppärän kompakti. Kuvaavaa on, että koneen arvioitu laskeutumisaika oli 20:10 ja olin matkatavaroideni kanssa odottamassa bussia jo 20:11. Kone oli joitain minuutteja etuajassa, mutta silti harvinaisen nopea kenttä. Kello 20:18 olin mukavasti bussissa, mutta siihen tämä nopea toiminta sitten loppuikin. Lähtö oli vasta 20:41 ja kello oli kymmenen ennen kun pääsin kotiin. Tämä Hahnin lentokenttä on suurin piirtein yhtä lähellä Frankfurttia kun Tampere Helsinkiä. Jos suomalaiset osaisivat markkinoida, olisi Tampereen kenttä nimeltään Helsinki-Pirkkala.

5 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Tampere ON ihan hieno kaupunki. Jos se olisi meren rannalla, sitä voisi jopa suositella jollekin (en ole kyllä ihan varma kenelle). Ja siellä on muutakin kelpo rvintoloita kuin teidän sushipaikkanne.

Minusta on hienoa, että maailmassa on yksi paikka, jossa vaalitaan Neuvostoliiton kunniaa. Sitten kun maailmasta on kuollut viimeinenkin kommunisti sukupuuttoon, tuosta Tampereen Lenin-museosta tulee yksi Euroopan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

ilkka kirjoitti...

Jos se olisi merenrannalla, niin se ei voisi olla pohjoismaiden suurin (sisämaa)kaupunki! Ei siitä tulisi mitään.

Lenin-museolla on tosiaan potentiaalista historiallista arvoa. Ehkä on parempi ettei näyttelyä uusita. Päinvastoin, koko näyttelyn voisi museoida muistoksi Lenin-kultista. Pitäisi vain lisätä maininta ettei museo pyri antamaan totuudenmukaista kuvaa Leninistä, vaan suhtautumisesta Leniniin 60-luvulla.

Unknown kirjoitti...

Minä vietin yhden projektin yhteydessä muutaman päivän Tampereella ja vaikka en hirveaästi päässyt kiertelemään, vaikutti kaupunki ihan viihtyisältä. Ilman merta se on tosin asumiskelvoton. Sisämaassa on ahdistavaa.

Karina kirjoitti...

Ei se oikeastaan sitä merta tarvitse. On siellä ilmavuutta muutenkin. Olen ollut siellä vajaa viikon kahteen otteeseen lääketieteellisen tutkimuksen kurssilla ja nauttinut oikein paljon. Vireä kaupunki ja uudistettu keskusta on hieno.
En käynyt Lenin-museossa mutta kävimme salapoliisimuseossa, joka oli hauska sekin.

Anonyymi kirjoitti...

> Tämä Hahnin lentokenttä on suurin piirtein yhtä lähellä Frankfurttia kun Tampere Helsinkiä. Jos suomalaiset osaisivat markkinoida, olisi Tampereen kenttä nimeltään Helsinki-Pirkkala.

Myönnetään, että tämä voi olla urbaani legenda, mutta en usko sitä. Tosin asiasta on kauan aikaa. Siis Ryanair aikoi aluksi mainostaa ja sanoa, että se lentää Helsinkiin, mutta kun variksetkin nauroivat sille, niin (voisinpa väittää, että Tampereen lentojen matkustajista suurin osa olisi lähes minkälaisesta mainostamisesta huolimatta aina suomalaisia, jotka sentään tietävät Suomen maantiedosta jotain)...