tiistai 8. joulukuuta 2009

Helsingin kaupungin karttarekisteri: Siltasaarenkatu

Helsingin kaupungin karttarekisteristä löytyy karttojen lisäksi myös havainnekuvia. Alla kaksi suunnitelmaa Siltasaarenkadusta (silloinen Hämeenkatu) Toisen linjan ja Kallion kirkon välistä vuodelta 1919.

siltasaarenkatu luonnos1 siltasaarenkatu luonnos2

Ensimmäisessä kuvassa katu on kävelykatuna ja keskellä on puisto. Lapsiperheet ja pyörätuoleilla liikkuvat paheksuisivat varmasti portaita kävelyreiteillä, mutta ne on kyllä kauniit. Toisessa kuvassa raitiovaunu kulkee kadulla. Ilmeisesti se on kuitenkin yleisessä käytössä, kun kuvassa on myös muutama hevosvaunu. Kadun ylittää kahdessa kohdassa tyylikkäät kävelysillat.

Yritin ottaa valokuvan samasta paikasta, mutta harmikseni en päässyt kattojen tasalle. Jostain syystä tällaiset havainnekuvat tehdään täysin mahdottomista perspektiiveistä. Ehkä Ympyrätalon katolta saisi vastaavan kuvakulman? Käytännössä kuitenkin kaupunkia observoidaan katutasolta eikä ilmasta. Tämä kuva on kuitenkin samasta paikasta:

siltasaarenkatu nidonta

Katu on kevyen liikenteen käytössä. Tontille ajoa ja huoltoliikennettä siinä on tosin ajoittain. Raitiovaunu kulkee kyllä läheltä, heti kuvan oikealla puolella Porthaninkadulla, mutta Siltasaarenkadulla se ei tässä kohtaa mene. Olisikohan ollut liian jyrkkä mäki vanhoille vaunuille? Puistoista tai portaista ei ole tietoakaan. Kadun yläpäässä on kyllä kaksi puistonpenkkiä, mutta ne on sen näköiset että joku on varastanut ne jostain oikeasta puistosta. Voi tietysti olla että ne on siinä ihan tarkoituksella. Kadun oikealla puolella talot rajautuvat katuun, mutta vasemmalla puolella talojen ja kadun välissä on parkkipaikkoja ja muuta sälää. Minä asun kauimmaisessa talossa oikealla puolella katua.

6 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Ei tämä voi olla samasta paikasta. Kallion kirkko on liian kaukana valokuvassa verrattuna kauniisiin piirroksiin. Eikö niitä tornimaisia taloja koskaan rakennettu vai onko ne pommitettu nuuskaksi?

mu kirjoitti...

Olivatko piirrokset virallisia ehdotuksia, joita oli tarkoitus toteuttaa joskus 1920-luvulla? Sääli, että näin ei käynyt!

Unknown kirjoitti...

ekoissa kuvissa aika lailla hienomman näköistä. ne tornimaiset rakennukset varsinkin, mutta myös ne lähempänä olevat vaikuttavat vähemmän elementtisiltä vanhoissa kuvissa.

Karina kirjoitti...

Tämä blogi on jotenkin aika hiljainen nykyään. Sitä on jämähdetty Siltasaarenkatuun...

mu kirjoitti...

Arvaa, ollaanko lopen kyllästyneitä Siltasaarenkatuun!!!!

ilkka kirjoitti...

Sisällöntuottaminen on tosiaan ollut hetken jäissä. Paoittelut uskollisille lukijoille.