sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Jaipur, 1. päivä

Saavuimme eilen aamulla Delhiin. Kentällä oli vastassa kuski, jonka kyydissä lähdimme torkkumaan kohti Jaipuria. Matkanvarrella pysähdyttiin syömään leipiä jossain snadisti epäilyttävän oloisessa ravintolassa. Reilun viiden tunnin ajelun jälkeen Heritage Hotelimme löytyi.

P1010992

En tiedä hotellin historiaa, mutta ilmeisesti tämä on hotelliksi muutettu vanha palatsi tms.

Aloitimme Jaipuriin tutustumisen hotellihuoneen sängystä. Edelliset “yöunet” nukuimme Finnairin turistiluokassa ja autossa, jossa kuoppaisen tien lisäksi tööttäily ja erinäisten traktoreiden väistely esti rentouttavimman REM-unen. Hotellissa lepäämisen jälkeen soitimme kuskille ja pyysimme kyytiä ravintolaan. Liikkeelle lähdettyämme meille selvisi ettei ruokaa saa niin aikaisin. Ensin pitää kiertää kaupoissa. Ensimmäinen kuskin ehdotus oli kauhea. Jättimäinen ja hieno “mall”, jossa myyjä seurasi meitä jatkuvasti parin askeleen päässä kuin haamu. Koko kompleksissa ei näkynyt yhtään asiakasta meidän lisäksi. Päätimme ettei meillä ole varaa tai halua rahoittaa sen konserin olemassaoloa, joten pakenimme paikalta tyhjin käsin pikaisen kieroksen jälkeen. Kuskin seuraava ehdotus oli vähän parempi, muttei mikään erityisen innostava paikka sekään. Tällä kertaa myyjien yli-innokkuus yhdistettynä nälkään teki shoppailusta mahdotonta.

Sen jälkeen pääsimme vihdoin syömään. Jälleen kerran ahdistavan tyhjään paikkaan, mutta se on ilmeisesti väistämätön seuraus aikaisesta ruokailuajasta. Valitsimme seekh kababin (jauhettua lammasta kastikkeessa), butter masala kanaa (kanaa tomaatti-voi kastikkeessa), naan leipää, pari olutta, pullon vettä ja kupin teetä. Kaikki oli oikein hyvää, mutta hintakaan ei paljoa Suomen tasosta poikennut. Olisikohan ollut 15 euroa yhteensä?

Päivällisen jälkeen oli jo pimeää, mutta niin ihanan lämmnintä, että otimme vielä hotellin puutarhassa lasillisen kokista päivän päätteeksi ja otimme kuvia uima-altaan loisteessa.

6 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Useimmat ravintolat ovat tosiaan auki vain lounasaikaan 12-3 ja uudestaan paivallisaikaan 7-11.

Etteko olisi voineet bongata jonkun nahtavyyden ennen paivallista?

Mikko kirjoitti...

ALV:n alentamisella on ollut ilmeisesti odottamattoman suuri vaikutus suomalaisten ravintoloitten hintoihin. Viimeksi Suomessa käydessäni kahden hengen päivällistä juomineen ei olisi saanut 15 eurolla.

Kaarina kirjoitti...

Autossa kannattaa pitää jotain pähkinöitä tai sipsejä tai jotain joita saa niistä kojuista joita on ympäri maata. Kojut näyttää epäilyttäviltä, mutta niinhän kaikki Intiassa. Pakkaukset on pölyisiä koska koko tämä maa on kuivaa hiekkaa ja pölyä on kaikkialla. Ne on silti ihan normaaleja tuotteita.

Ensimmäinen päivä suoraan lennon jälkeen on aina raskas minne vain matkaa. Opas / kuski ei ole roisto eikä paha vaan avuksi asiakkaalleen, eikä kaupoissa seuraaviin myyjiin tarvitse kiinnittää huomiota. Se vaan on maan tapa.Täällä ei ole lainkaan vapaavaellus-valintamyymälöitä.

Uusi maa, uusi kulttuuri.

mu kirjoitti...

Totuttelemista se kaikki vaatii - ei Intia heti ekana päivänä avaudu. Oikein mielenkiintoista ja kivaa jatkoa!

pia kirjoitti...

Minäkin ihmettelen missä Ilkka saa niin halpaa ruokaa juoman kera Suomessa, mutta kaipa se on niin että mm ei-keskustassa sijaitsevat kebabpaikat sun muut on ihan edullisia?

ilkka kirjoitti...

Ei viidellätoista eurolla saa päivällistä juomineen Suomessa, mutta pelkät pääruuat kahdelle voi hyvinkin saada. Etenkin lounasaikaan. Hintaero Suomen ja Jaipurin välillä oli yllättävän pieni.

Myöhemmissä ravintoloissa Delhissä ja Chennaissa oli hinta/laatu suhde oli huomattavasti parempi. Hinnat eivät laskeneet, mutta ravintolat muuttuivat selvästi fine-dining suuntaan, jonka vuoksi suheellinen hintaero Suomeen kasvoi. Luulen että näissä ensimmäisissä Jaipurin paikoissa kuskin provikka näkyi hinnassa.