perjantai 31. heinäkuuta 2009

Hissikäyttäytyminen 2: hissisovinismi

Kuten kommentissa mainitsin, eilisestä hissi-kirjoituksesta jäi puolet substanssista pois. Korjaan puutteen nyt pikaisesti.
 
Täällä on yleisenä tapana että naiset poistuvat hissistä ennen miehiä. Miesten osallakin on kai joku arvojärjestys, mutta sitä en vielä ole ymmärtänyt. Eli kun päästään alimpaan kerrokseen, täysi hissi odottaa että nainen puikkelehtii hissin nurkasta ulos ennen kuin miehet poistuvat. Tosi älyttömän oloista toimintaa. En ymmärrä minkä takia tällaisiä tarpeettomia sukupuolirooleja tarvitsee ylläpitää. Tässä nyt ei ole kyse siitä että "voimakkaat miehet" pitävät painavia ovia auki "heiveröisille naisille", kyllä täälläkin hissin ovet avautuvat ihan itsekseen. Jotkut miehet tosin pitävät kättä oven läheisyystunnistimen vieressä jotta se pysyy auki. Naiset eivät tästä hyödy, koska hissistä pääsevät kaikki nopeiten ulos kun oven vieressä olevat lähtevät ensin pois, sukupuoleen katsomatta. Onko taustalla miesten halu nähdä naiset takaapäin heidän poistuessaan hissistä? Vai kuvitteleeko joku että naiset arvostavat oikeutta puikkelehtia hissistä ulos ensimmäisenä? Vai arvostavatko naiset oikeasti jotain niin absurdia?
 
Hyvin outoa.

6 kommenttia:

Karina kirjoitti...

On kyllä törppöjä miehiä jotka tunkevat naisten edelle ovista. Eli en taida olla samaa mieltä kanssasi. Luulin että olen itse kasvattanut sinut, mutta taisi tässä mennä jotenkin pieleen.

ilkka kirjoitti...

Toisen eteen tunkeminen onkin törppöä, mutta se että miehet odottavat että yksi nainen pääsee tunkemaan hissin perältä on vain outoa. Tällaiset pienet "kohteliaisuudet" korostavat naisten erilaisuutta työpaikalla täysin tarpeettomasti. Koko toiminta muistuttaa minua lähinnä Mad Men -tv-sarjasta.

Anonyymi kirjoitti...

... mutta mutta, nainen vain on erilainen kuin mies, emmekä voi sitä muuksi muuttaa vaikka nykyisin kovasti yritetäänkin.

ilkka kirjoitti...

Toki nainen on erilainen kun mies. Se puoltaa selvästi sukupuolten epätasa-arvoa vaikkapa äityisloman ja asevelvollisuuden suhteen, mutta mitä tekemistä tällä erilaisuudella on hissikäyttäytymisen kanssa? Minä en näe mitään fundamentaalista sukupuolten välistä eroa hissistä poistumisen suhteen. Sen suhteen erot johtuvat vain sukupuolittuneista asenteista.

Suomessa tällaista "naiset ensin" -toimintaa harrastetaan huomattavasti vähemmän. Muutenhan minäkään en olisi kiinnittänyt tähän mitään huomiota. Tämä osoittaa että sukupuolirooleissa on olemassa kulttuurieroja. Se taas tarkoittaa että ne voivat muuttua.

Unknown kirjoitti...

Meillä toimistolla on itsestäänselvää, että naiset päästetään hissistä ensin pois ja samoin toimiston ovesta ensin sisään. Ei siihen ole kiinnittänyt mitään huomiota. Vain jos mies seisoo oven tukkeena, eikä pääse väistämään järkevästi, mies menee ensin ulos.

Karina kirjoitti...

Kylla minunkin suomalaisissa tyopaikoissa naisille on pidetty ovea auki ja naiset menevat ensin hissista. Siihen ei kiinnita huomiota paitsi silloin kun niin ei tehda. Minusta se on vain kohteliaisuutta.

Ehka Tilastokeskus on poikkeus?