Meillä on töissä tapana tervehtiä ihmisiä hississä. Ei pelkästään tuttuja, vaan kaikkia. Sekä heidän tullessa hissiin että lähtiessä. Keskustelu ei sentään ole pakollista, mutta hiljainen “hi” ja “bye” on käytäntönä aina kun joku astuu hissin ovesta sisään tai ulos. Käytäntö tuntuu vieraalta, mutta voi olla että minun käsitykseni hissikäyttäytymisestä on vääristynyt. Minun mielestäni vain hissipojat (esim. Jeeves ja Wooster tv-sarjassa) tervehtivät kaikkia. Luulen että se on muidenkin mielestä outoa, useat sanovat vuorosanansa hiljaa tai katsekontaktia välttäen, jo hissin ulkopuolella.
Oman kerroksen väen, tai edes etäisesti tutunnäköisten, tervehtiminen on tietysti asia erikseen. Siinä on joku oikea järki, mutta tällainen ventovieraiden tervehtiminen on täysin tarpeetonta.
Aiheeseen löyhästi liittyen, Ihmebantun sketsi moikkaamisesta (K-15 materiaalia):
Toim. huom.: seuraava blogi-teksti ilmestyy perjantaina kello 12:00 Frankfurtin (13:00 Suomen) aikaa. Laitoin nyt ajastuksella jotta ei tule kerralla liian paljon luettavaa. Ja koska haluan kokeilla miten tämä ajastus-systeemi toimii.
5 kommenttia:
Hotelleissa yleensa tervehdin hississa kaikkia nyokkaamalla tai jos ovat amerikkalaisia tervehdin reippaammin. Minusta vain Suomen hisseissa katsotaan kattoon tai lattiaan.
Joo, voi olla että tällainen moikkaaminen on yleisempää muualla kuin Suomen Tilastokeskuksessa, joka on minun pääasiallinen vertailukohta.
Tätä kirjoittaessa pääsi unohtumaan puolet substanssista, eli siis hissi-sovinismi. Näin siinä käy kun keksii aiheen kuukautta ennen kuin siitä kirjoittaa.
Laitan se nyt uuteen merkintään.
Ihmebantu ihmetteli turhia asioita. Juuri roskienkuljetusmatkan yhteydessä moikkasin naapuria ja lopulta tuo moikkaaminen johti siihen että Kati sai vuokra-asunnon. Jokaisessa työpaikassani on hississä moikattu.Jos ei moikkaa töissä, pidetään kyllä vähän outona tai ihmisarkana.
Suomessa on yleistä, että tervehditään "tuttuja". Tämä tuttujen käsite vaihtelee, mutta se sisältää yleensä kaikki, joiden kanssa tuntee kulluvansa samaan yhteisöön. Niinpä työpaikoilla yleensä tervehdisttän kaikkia, myös niitä, joita ei ole ennen tavannut. Myös esimerkiksi Merikarhut tervehtivät kaikki toisiaan, vaikkeivät tuntisi toisiaan.
meilläkin töissä tervehditään kaikkia hississä kulkijoita. sen sijaan tavaratalossa en ole nähnyt kenenkään moikkaavan ketään.
Lähetä kommentti