Minulla on kännykässä askelmittari. Se mittaa askelten määrän kiihtyvyysanturin avulla ja niiden perusteella arvioi kuljetun matkan ja kalorien kulutuksen. Olen yrittänyt säännöllisesti pitää ohjelmaa päällä vuoden alusta alkaen. Maalis-huhtikuussa oli kaksi kuukautta taukoa, kun anturi ei väliaikaisesti toiminut, mutta muuten olen pitänyt ohjelmaa päällä melkein koko ajan. Yhteensä tietoja on 153 päivältä, mutta karsin 19 selvästi virheellistä datapistettä pois analyysistä (joskus ohjelma on sammunut kesken päivän tai anturi ei ole toiminut kunnolla).
Pyörittelin näitä numeroita Excel-korvikkeella. (Minulla ei tässä koneessa ole oikeata Officea, kun en viitsi käyttää kuukausittaista internet-kiintiötäni sen lataamiseen. Google Docsin taulukkolaskentaohjelma on täysin käyttökelvoton ja Microsoft Works Taulukkolaskenta melkein yhtä huono, mutta yllättäen Sun StarOffice Calc on käyttökelpoinen. On se selvästi huonompi kun vaikkapa Microsoft Excel 97, mutta ainakin sitä voi käyttää.)
Katselin askelmäärien kuukausittaisia keskimääriä, yhteensä sekä jaoteltuina viikonloppu- (lauantai ja sunnuntai) ja arkipäiviin. Lisäksi jaottelin päivät sen mukaan oliko täällä vieraita. En oikein muita järkeviä “selittäviä muuttujia” keksinyt, kun minulla ei ole mitään järkevää dataa alkuvuoden menoista. Tulokset on alla taulukoissa ja pylväsdiagrammissa.
Taulukosta näkee että etenkin maaliskuun, ja vähän myös elokuun, tiedot ovat aika huteralla pohjalla kun havaintoja on niin vähän, eli niitä ei kannata ottaa liian tosissaan.
Pylväistä näkee selviten kehityksen. Frankfurtissa (eli toukokuusta eteenpäin) olen kävellyt selvästi enemmän kun Suomessa. Johtunee osittain siitä, että täällä kävelen töihin kun taas Suomessa menin metrolla. Syy siihen että Suomessa menin metrolla oli joukkoliikennelippujen hinnoittelu, joka käytännössä katsoen pakotti ostamaan kuukausilipun, jolloin ei ollut taloudellista kannustinta kävellä tai pyöräillä. Täällä kertaliput ovat varteenotettava vaihtoehto, jolloin jokaisella matkalla on marginaalihinta. YTV:n hinnoittelu ehkä maksimoi joukkoliikenteen käyttäjämäärät tai tuotot, mutta kansanterveyttä se ei edistä. Tai ainakaan kansantaloustieteilijöiden terveyttä, en tiedä mikä normaalien ihmisten metromatkojen kysynnän hintajousto on.
Viikonloppuisin ja arkisin kävelen ilmeisesti keskimäärin lähes yhtä paljon, mutta toukokuussa kävelin viikonloppuisin selvästi enemmän. Silloin käytin usein metroa työmatkoihin ja viikonloppuisin taas kävelin turistimaisesti ympäriinsä. Elokuun viikonloppuina olen toistaiseksi ollut hyvin passiivinen: kaupunki on jo tuttu niin turisti-kierroksia ei tule tehtyä, eikä ole Riikkaa patistamassa kävelylle.
Vieraiden vaikutus on huomattava: kävelin yli 80% enemmän silloin kun täällä oli vieraita. Vieraiden kanssa kierreltiin paljon Frankfurtissa tai Berliinissä. Mosel-matkalla ei askelia sen sijaan kertynyt kovin paljoa normaalia enempää. Jos olettaa askelmittarin rekisteröimien askelien olevan terveen elämään mittari, niin sitten olisi syytä toivoa tänne lisää vieraita.
Yhteensä askelmäärät ovat tyydyttäviä, vaikka ovatkin keskimäärin hiukan alle kymmenen tuhannen askeleen päivätavoitteen.
Yhteensä askelmittari on mitannut 1044 käveltyä kilometriä. Vuositasolla se tekisi reilut 2800 kilometriä, eli minun kävelytahdilla kävelisi vuodessa Helsingistä Frankfurtiin ja jonkun matkaa takaisinkin.
Näppärä vehje tämä askelmittari!
8 kommenttia:
Kaikki kehuu askelmittarin kannustavan kävelyyn ja ovat tyytyväisiä siihen. En ole silti varma haluaisinko itse mitata tekemisiäni tai ehkä se minulla on tekemättä jättämistä.
Taidanpa kaivaa esille oman jo unohtuneen a-mittarini. Siihen kyllä tuli aika vähän askeleita, kun minun töpöstelyni on ollut liian lyhyttä. Voisin kai kuitenkin laatia siitäkin vähästä omat tilastot.
Aika epätoivoista tuo tilastoihmisen elämä. Kaikkea mitataan. Kyllä elämään pitää sisältyä myös vapaata irroittelua!
Life
Some mock me for doing statistics
Some loathe me and statistics
Some don’t understand what statistics are
Why is it that statistics
Put a calm smile on my face?
Because of statistics
I can solve the deepest mysteries
Because of statistics
I will not be lonely again, playing in the data
Because of statistics
I can rearrange the stars in the skies above
Because of statistics
My life is different, more meaningful
I love my life, my statistics
-- “Love the Homeland, Love Statistics”
Tämä runo on kirjoitettu osana Kiinan 60 v. juhlia, joissa osa tavoitteena on korottaa tilastotieteilijöiden patriotismia ja itseluottamusta. Ilmeisesti tilastoihmisiä pilkataan myös Kiinassa kun on tällainen imagon nostatus kampanja pitänyt aloittaa.
http://blogs.wsj.com/chinajournal/2009/07/31/songs-of-statistics-odes-to-the-motherland-from-an-unlikely-source/
Oli todella tyylikäs vastakommentti!
Se on tosiaan hieno runo. Tosin runon viittaus tähtien uudelleen järjestämiseen on hiukan outo kun on itse omaksunut länsimaisen näkemyksen tilastoetiikasta. Tosin nyt kun Kiinan tilastolaitosten luovasta bruttokansantuotteen laskemisesta heräsi kysymyksiä jopa Kiinassa, näyttää siltä että siellä on tapana järjestellä tähdet uudestaan poliittisista syistä.
Kamalan tieteellistä juttua tosiaan! Mäkin otin askelmittarin hetkeksi käyttöön töissä, kun sain sellaisen asennettua puhelimeen. Laitoin sen päälle kun astuin ovesta ulos ja laitoin pois kun saavuin taas kotiin. Joka päivä tuli n. 8000 askelta käveltyä töissä. Jännä.
Hyötyliikunta on kaikkein "edulliein" liikunnan muoto, ei tarvita erillisiä välineitä, siihen ei kulu juuri aikaa. Askelmittarin seuraaminen yllyttää varmasti kävelemään enemmän kuin muuten kävelisi - useimmissa on sen verran kilpailuviettiä, että kilpailee itsensä kanssa vaikka ei muitten kanssa kilpailisikaan.
Lähetä kommentti