sunnuntai 9. elokuuta 2009

Kesäsarja “Ökö” 5/n: Talo täyttyy henkareista

Laskin että täällä on 64 vaateripustinta. Se on paljon, kun ripustustilaa on vajaat 165 senttiä. Henkaria kohden on tilaa siis 2,5 senttiä, joka ei jätä kovin paljoa tilaa vaatteille “hengittää”, etenkään kun monet henkarit ovat tyhjinäkin jo pari senttiä leveitä.

ABCD0018

Henkareita on selvästi enemmän kun kukaan voisi kohtuudella käyttää. Silti niitä tulee koko ajan lisää. Huomenna haen taas paitoja pesulasta, ohessa tulee seitsemän henkaria lisää. Sitten kun muutan täältä pois, henkareita voi olla jo lähemmäs sata. Eikä yhdessäkään ole taatusti mitään vikaa, henkarit eivät erityisemmin kulu käytössä. Ei niitä kuntonsa puolesta kannattaisi roskiinkaan heittää, mutta ei niitä tänne loputtomasti mahdu.

Tällainen konkreettinen, silmissä kasvava jätevuori vaikuttaa järkyttävältä tuhlaukselta, mutta todellisuudessa henkareiden pois heittäminen on varmaan yhteiskunnan kannalta paras ratkaisu. Jos pesula ei antaisi henkareita vaatteiden mukana, ne rypistyisivät ja pitäisi silittää kotona. Silitys kotona on yhteiskunnallisesti tehotonta, koska kiinteät kustannukset silityslaudan esille ottamisesta ja silitysraudan lämmittämisestä ovat huomattavat. Henkarin valmistuskustannus on selvästi pienempi kun kotona silittämisestä aiheutuva tehokkuustappio. Henkareiden kierrätyskään ei varmaan ole järkevää. Niiden käsittelyssä menisi niin paljon aikaa että uuden valmistaminen tulisi halvemmaksi. Paras ratkaisu on varmaankin se, että pesulasta saa kertakäyttöhenkareita, joita kuluttaja sitten aika ajoin heittää pois muiden jätteiden mukana.

11 kommenttia:

mu kirjoitti...

Ehkei se sovellu teille, mutta täällä minä kiikutan niputtain henkareita omaan pesulaan takaisin, ja ne ottavat kiltisti vastaan. Sanovat jopa kiitos.

Mikko kirjoitti...

Myös Amerikassa henkarit sai palauttaa pesulaan. Ei niistä mitään kierrätysmaksua ollut, mutta tulipa ainakin parempi mieli kuin pois heittämisestä.

ilkka kirjoitti...

Täytyy yrittää. En ole pesulassa nähnyt kenenkään tekevän sellaista tai mitään paikkaa mihin ne voisi laittaa, mutta täytyy yrittää selvittää.

Ukki kirjoitti...

Kyllä Sinuun on todella juurtunut jo syvälle tuo kansantaloudellinen ajattelu! Enpä usko että moni pystyy tuolla tavoin kuin Sinä käsittelemään henkariasioita.

Karina kirjoitti...

Olen samaa mieltä Ukin kanssa. Henkarin voi ihan vaan heittää pois sen kummemmin miettimättä.

Unknown kirjoitti...

Niitä paitahenkareita voit tuoda pari kappaletta Suomeen. Minulta puuttuu pari kappaletta.

Eikö ole jotain metallikeräystä mihin henkareita voi viedä? Miten metallikeräyksessä eritellään eri metallit?

Olen joko säästämisen tai pesulaan palauttamisen kannalla. Ehjiä tavaroita ei kuulu heittää pois.

Karina kirjoitti...

Mikko on muuttanut maasta toiseen henkariröykkiön kanssa. Meillä on niitä nyt sellainen metrin jono ylimääräisiä henkareita ylähyllyllä.Kai ne joskus päätyy takaisin SUomeen ja vinttikomerolle muuttolaatikossa.

ilkka kirjoitti...

Minäkin yritin muuttaa tänne henkarien kanssa, mutta Finnair oli painorajojen suhteen tiukka. Henkarit olivat ensimmäinen asia jonka tyhjensin laukusta kentällä, niiden myötä painoa lähti varmaan kilo pois.

pia kirjoitti...

Mahtoivat ihmetellä kun matkalaukustasi löytyi niin paljon henkareita? Pesulassa työskennellessäni ei muistaakseni kukaan tuonut vanhoja henkareita takaisin, mutta oletan että niille löytyy pesulasta käyttöä.

ilkka kirjoitti...

Lähinnä Riikka ihmetteli niitä henkareita, Finnairin työntekijä ei tuntunut noteeraavan niitä ollenkaan.

Karina kirjoitti...

Ilkka on tullut isaansa. Riikalle tiedoksi. En ole varma kuinka hienoa se on...