sunnuntai 2. elokuuta 2009

Astiankuivauskaappi

Saksassa ei ilmeisesti harrasteta astiankuivauskaappeja. Tämä perustuu kattavaan tilastolliseen tutkimukseen, otoskokona yksi.

Sen sijaan astiat ladotaan kuivumaan tällaiseen muovitelinehäkkyrään.

ABCD0006

En ihan ymmärrä minkä takia. Toki tämäkin toimii, mutta etenkin pienessä keittiössä tällainen asia vie ihan tuhottomasti laskutilaa. Kai sen voisi tyhjentää ja laittaa johonkin pois tieltä, mutta se on niin jättimäinen ettei se oikein luonnollisesti mahdu mihinkään. Eikä se kovin usein tyhjä ole, tai ainakaan ei pitäisi olla. Astioitahan pitäisi kai periaatteessa tiskata sitä mukaan kun ne likaantuu, eli melkein koko ajan.

Lisäbonuksena tämä on harvinaisen ruma asia. Eikä se tosiaan siitä paljon kaunistu että astiat siirtää kaappiin ja laittaa tämän telineen vaikka lavuaarin taakse pystyasentoon. On jotenkin masentavaa että taistelee puolituntia tiskivuorta vastaan, ja lopputuloksena on samankokoinen kasa puhtaita asioita tiskialtaan vieressä. Astiankuivauskaapin kanssa puhtaat astiat saa näppärästi piiloon.

Tämä voi toki johtua saksalaisten oudosta innosta ottaa keittiö mukaan vaihtaessaan asuntoa. Kun jostain syystä on keksitty että “kalustamaton” tarkoittaa asuntoa mistä on poistettu kaikki mikä irtoaa, mukaan lukien keittiökaapit, on tietysti näppärää että pois ruuvattavia kaappeja on mahdollisimman vähän. On kieltämättä helpompi pakata tällainen muovihärpäke muuttolaatikkoon kuin astiankuivauskaappi.

Ilmeisesti tämä astiankuivauskaapin puute on kuitenkin yleismaailmallinen ilmiö. Wikipedia osaa kertoa että astiankuivauskaappi on suomalainen keksintö 1940-luvulta, joka on nimetty yhdeksi vuosisadan merkittävimmistä suomalaisista keksinnöistä. Eduistaan huolimatta se ei kuitenkaan ole saavuttanut kansainvälistä suosiota muuta kuin vähän Ruotsissa ja Italiassa.

En kyllä oikeasti yhtään ymmärrä minkä takia. Vaikka suomalaiset kuinka olisivat huonoja markkinoimaan osaamistaan, luulisi että joku ulkomaalainen joka osaa markkinoida olisi astiankuivauskaappiin joskus törmännyt. Onhan Suomessa tuhansia vaihto-opiskelijoita jotka väistämättä törmäävät tähän nerokkuuteen.

8 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Ajattele miten on käynyt suomalaiselle joka on elänyt 10 vuotta ilman astiankuivauskaappia: Töölössä ollessani tyhjennän jatkuvasti astiankuivauskaappia ja laitan astiat oikeille paikoilleen ja ihmettelen mitä oikeastaan teen sillä astiankuivauskaapilla.

Kaikkeen varmaan tottuu ja se mihin tottuu alkaa tuntua parhaimmalta.Omituista.

mu kirjoitti...

Yritin tuota markkinointia Ranskassa 50-luvulla - ei ymmärretty. Kun astioita ei kuitenkaan huuhdota peuaineesta, on luonnollinen tapa seisoa tiskipyyhe kädessä ja hinkata astia toisensa jälkeen kuivaksi.

pia kirjoitti...

Mietin ihan samaa viime vuonna Kanadassa. Meillä oli sitten 2 tuollaista kuivaustelinettä - toinen ruma muovinen ja toinen tyylikäs metallinen. Tosin kumpikaan eivät olleet kovin somia kun täyttyivät astioista. Eikä meillä tietenkään aina jaksettu kuivia astioita laittaa oikeille paikoilleen, joten aina oli iso kasa joko puhtaita tai likaisia astioita esillä. Typerää.

ilkka kirjoitti...

Tietysti jos pyyhekuivaa niin astiankuivauskaappia ei tarvitse. En kyllä itse jättäisi huuhtelua välistä, mutta voi toki olla että Ranskassa pesuaineet maistuvat paremmalta?

Karina kirjoitti...

Ettekö te muista että me asuttiin 6 vuotta Amerikassa samanlaisen pöydällä olevan kuivaustelineen kanssa?

ilkka kirjoitti...

Minä en koskaan tiskannut amerikassa. Meillä oli tiskikone. Tiskikoneen kanssa se astiankuivauskaappi onkin huomattavasti turhempi. Ja jenkeissä meillä ole se tyylikäs taittuva puuteline, eikä tällaista muovilaaria.

Mikko kirjoitti...

Se tyylikäs(?) puuteline oli Ikeasta. Varmaan teidänkin Ikeasta saa sellaisia.

ilkka kirjoitti...

Joo, no Ikea on kaukana eikä minulla ole mitään intressiä sisustaa tätä väliaikaista asuntoa. Joka tapauksessa mikä tahansa asia mihin pinotaan kaikki puhtaat astiat näyttää älyttömältä. Jenkeissä se toimi koska siihen laitettiin vain ne muutamat asiat jotka piti pestä käsin.