tiistai 11. elokuuta 2009

Sikainfluenssa

Täällä ei sikainfluenssa ole herättänyt mitään yleistä paniikkia. Ei ole tosin osunut käsittääkseni vakavia sairastumisia tai kuolemia lähelle, niin ei ole sitä kautta ollut perustetta paniikkiin. Organisaation valmistautuminen influenssaan on sen sijaan kunnioitettavalla tasolla.

Siitä lähtien kun täällä aloitin, on vessoissa ollut vain paperisia käsipyyhkeitä. Rullattavat kangaspyyhkeet ovat olleet pannassa tartuntavaaran minimoimiseksi. Käsidesiä on ollut vessoissa ja keittiöissä. On myös selkeät ohjeet käsien pesemiseen (30 sekuntia saippuan hierontaa jne.). Nyt viime aikoina käsidesiautomaatit lisättiin myös sisäänkäynneille niin ei tuoda pöpöjä ulkoa. Viimeisin varotoimenpide on ohjeet sairastumisen varalle, jotka lähetettiin kaikille työntekijöille sähköpostilla ja nyt nostetaan intran etusivulle säännöllisesti. Ohjeissa selostetaan missä ja miten pitää käydä testeissä jos sairastuu. Sairastunut ei luonnollisesti saa tulla töihin, mutta lisäksi myös sairastuneen kaikki läheiset kollegat testataan varmuuden vuoksi. Jos työntekijän perheenjäsen sairastuu sikainfluenssaan, riippumatta omasta terveydentilasta työntekijä ei saa tulla töihin ennen kun perheenjäsen on terve. Tämä varmaan koskee vain perheenjäseniä jotka asuvat samassa asunnossa, vaikka ohjeissa ei sellaista tarkennusta ole.

On kyllä hienot varotoimenpiteet. Kun vertaa Sosiaali- ja terveysministeriön influenssatietoiskuun, jossa demonstroidaan miten kädet pestään viidessä sekunnissa palasaippualla, tulee sellainen olo että EKP on varautunut enemmän kuin hyvin. Voi olla että täällä on esimerkiksi lintuinfluenssan tai SARSin tehty hienot kriisisuunnitelmat joita toteutetaan vaikka olisivatkin ehkä hiukan ylimitoitetut.

2 kommenttia:

mu kirjoitti...

Meillähän nyt toppuutellaan tuota desinfisssiointipuhdistautumista, kun virukset niillä tehdään vastutuskykyisiksi- ei tietysti koske sairaaloita eikä tartutetuista kodeista tulevia. Koko valtaisa varustautuminen ei tavallista ihmistä juuri kosketa - tuntuu välillä harrastelemiselta. Käsiä tietysti pitää pestä, mutta ihan tavallisesti vaan.

Karina kirjoitti...

Periaatteessa Saksakin noudattaa WHO:n ohjeita kuten SUomikin. Käsidesistä on julkaistu ihan tuoreitakin sikainfluenssatutkimuksia eikä se ole pahaksi, mutta vesi+saippua on tehokkaampi. Jos joutuu pesemään käsiä usein, kuten flunssaisena aina niistämisen jälkeen, vesi kuivattaa kädet tosi nopeasti ihottumaisiksi korpuiksi. Tällöin käsidesi on loistokeksintö. Minulla on sitä aina mukana.