keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Lakko!

Ilkka: Vastoin alkuperäisiä suunnitelmiani, osallistuin tänään lakkoon. Ammattiliiton lakkomainonta oli sopivan hillittyä, oivaltavaa ja järkevää. IPSO (relevantti ammattiliitto) painotti sähköposteissaan kovasti ettei lakossa ole kyse eläkeuudistuksesta, vaan laajemmista ongelmista. Toisin kun muissa vastaavissa organisaatioissa, työnantaja sanelee yksipuolisesti työehdot eikä ammattiliitolla, jäsenmäärästä riippumatta, ole neuvotteluoikeutta. Vaikka työehdot ovat tällä hetkellä hyvät, on periaatteellisesti ongelmallista ettei työntekijöille ole niiden suhteen minkäänlaista sanavaltaa. Työnantajapuoli ei sen sijaan varsinaisesti edes yrittänyt perustella minkä takia lakko ei olisi perusteltu.

Vaikutti tosiaan siltä että talossa on tietty demokratiavaje. Ei tällaisia eläkeuudistuksia pitäisi voida toteuttaa ilman todellista neuvottelua. Vaikka tämä eläkeasia ei sinänsä ole tärkeä, se on selvä merkki siitä ettei tämä nykyinen systeemi ole oikeustajuni mukainen. Jos kerran olen samaa mieltä lakkoilijoiden kanssa, kai minun kuuluu lähteä lakkoon mukaan kun siitä ei minulle mitään varsinaista kustannusta koidu (ehkä lakkoajan palkka, mutta minun palkallani se tekee vain muutaman euro—toisaalta olisi outoa jos työnantaja laskee näitä minuutteja, kun muuten työaikaa ei lasketa lainkaan). Vähän itsekästähän se olisi antaa muiden lakkoilla minun oikeuksieni puolesta.

Ihan kiva että menin. Se oli hauska kokemus. Siellä oli yllättävän paljon ihmisiä, paljon tuttujakin.

 ABCD0017

Siinä pönötetään euromerkin alla. Joillain oli siniset IPSO-sateenvarjot, muille jaettiin A4-kokoiset laput heilutettaviksi ja pillit. Tästä vihellettiin ja vilkutettiin yläpuolella olevalle johtoryhmän kokoukselle. Aika noloa tuntuista toimintaa, mutta sitähän lakot ovat.

 ABCD0020

Muutaman puheen (joista jostain syystä osa oli vain saksaksi) jälkeen lähdettiin parin sadan metrin kierrokselle muiden toimistotalojen ympäri.

 ABCD0005

Äänessä oleva tummapukuinen henkilö johti lakkoa. Komeat hiukset. Loppupuheiden jälkeen pääsi kotiin. Tai töihin. Suurin osa taisi mennä takaisin toimistolle ainakin hetkeksi.

3 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Harvoin näkee noin siististi ja korrektisti pukeutuneita lakkolaisia. Hyvin organisoitu mielenilmaus vailla suuria tunteita ilmeisesti? Kannatti varmasti mennä.

Ukki kirjoitti...

Enpä tiedä kannattiko kuukauden työkokemuksella rynnätä osoittamaan mieltä.

ilkka kirjoitti...

Millä vaan työkokemuksella kannattaa osallistua lakkoon joka on hyvän asian puolesta eikä muita häiritse.