maanantai 8. kesäkuuta 2009

Viikonlopun tunnelmaa; Darmstadt

Riikka: Ilkan mentori ehdotteli viime viikolla Ilkalle erinäköisiä potentiaalisia retkikohteita lähellä ja kauempanakin. Lauantain tyydyimme kuitenkin Frankfurtin tarjontaan, joka osoittautui oikein mukavaksi. Ostettuamme uuden paistinpannun Galleria Kaufhofista hengähdimme Konstablerwachen torilla. Mutta emme suinkaan torikahvilla vaan toriomenaviinillä. Siinä missä suomalaisella torilla on torikahvila, on saksalaisella torilla toriviinilä. Kojut ja niiden auringonvarjot olivat niin kiinni toisissaan, että sateesta huolimatta pysyimme kuivina. Hyvin lauantaimainen kokemus.

ABCD0014

Tässä soitan Apfelweinin ääreltä isälle 65-vee onnittelupuhelun.

Sunnuntaina päätimme sitten lähteä mentorin ehdottamaan Darmstadtiin. Darmstadt on 140 000 asukkaan erittäin vanha kaupunki puolentunnin S-bahn matkan päässä. Luvassa oli lähinnä hienoja Jugend-rakennuksia. Saavuimme puolen päivän aikaan perille ja lähdimme ilman karttaa suunnistamaan kohti näkemisen arvoisia paikkoja.

Varsin tylsän kävelyn päätteeksi saavuimme vihdoin Luisenplatzille, jossa kohtasimme minimaalisen hollantilaishenkisen torin. Istahdimme tietenkin heti aloillemme ja Ilkka sai nauttia olusensa kengänmuotoisesta lasista.

ABCD0011 

Kuva0093

Matkaevääksi oli ostettava (!) 200g Goudaa.

Tästä lähdimme umpimähkään kävelemään kohti art Nouveau –aarteita, Mathildenhöheä. Kävi kuitenkin niin, että hetken käveltyämme alkoi sataa sen verran rankasti, että oli aivan pakko mennä syömään. Istahdimme hyvin Saksantuoksuiseen ravintolaan, jossa joimme paikan itse tekemää olutta ja söimme ribsejä ja schnitzeliä. Niin suolaista, että olutkin maistui raikkaalta!

Kuva0099 ABCD0014

Ruualla luimme wikitravelista, että ekstaasi-huume on kehitelty Darmstadtissa.

Mathildenhöhe oli aivan viehättävä paikka. Mäellä oleva art Nouveau rakennus on vanha taitelijoiden paikka. Sateen tauottua kiertelimme ja ihastelimme hyvin hienoja rakennuksia ja taideyksityiskohtia.ABCD0018

Päärakennuksessa on vaihtuva taidenäyttely. Torni on nimeltään Hochzeitsturm.

Kuvan ulkopuolella, oikealla on ortodoksikirkko, joka rakennettin Venäjän viimeinen tsaarin, Nikolai II:n yksityiskappeliksi. Nikolai II:n vaimo Keisarinna Aleksandra Fjodorovna oli syntyjään Hessen-Darmstadtin prinsessa.

Muuta näkymää alueella:

ABCD0017 Kuva0102 Kuva0106 Kuva0110 

Minä olin erityisen innoissani rakennuksista ja taiteesta!

Kotimatkalla päätimmekin jäädä vasta Hauptbahnhofilla pois, jotta voisin ostaa jonkun englanninkielisen lehden. En ollutkaan vielä käynyt Frankfurtin jättimäisellä juna-asemalla. Kävelimme kotiin vielä Euroopan keskuspankin ohi:

ABCD0020

Nyt virkeänä uuteen viikkoon!

7 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Ette tunnu kärsivän nälkää. Schnizeliä, porsaankylkeä, goudaa ja olutta... Ja sitten ne makeat tortut ja piirakat, eikö Saksa ole niitäkin täynnä? Puhuuko Ilkkakin jo saksaa vai onko Riikka tulkkina?

Ilari kirjoitti...

Yksi huippujutuista Saksassa ovat just tollaset kioskit/ständit (kolmas kuva), josta saa jotain grillisafkaa, pientä naposteltavaa tai juotavaa yms. yms. Toivoisin Suomeen ehdottomasti sellasta kulttuuria.

ilkka kirjoitti...

Noi kioskit on tosiaan aivan loistavia innovaatioita. Luulen että niitä on Suomessa huonommin osittain alkoholipolitiikan takia. Kun pitää olla suljettu anniskelualue, ei kaljakojua voi oikein perustaa.

Unknown kirjoitti...

Suljettu anniskelualue on hölmö juttu. Kuitenkin ihmiset ja varsinkin ne ongelmat (teinit, denat) juovat joka tapauksessa julkisilla paikoilla ja aiheuttavat pahennusta. Muutkin juovat, eivätkä aiheuta pahennusta. Jos osa halvasta alkoholista vaihtuu kalliiseen baaribisseen, en ymmärrä miten se ainakaan lisäisi juomista. Roskia ehkä. Mutta miksei tuopeissa voisi olla panttia? Tai anniskelua tölkeissä/muovipulloissa?

Ja onhan Suomessa snägäreitä. Ei ehkä sellaisia, jotka ovat auki päiväsaikaan.

Karina kirjoitti...

Suomalaisista snagareista saa pahaa ruokaa.Porilaisia ja hot dogeja. Vai onko maailma muuttunut 70-luvun jälkeen?

Riikka kirjoitti...

Ei, suomi ei ole (ainakaan sen asian suhteen) muuttunut 70-luvun jälkeen.
Snägäreiltä saa vain majoonesitäyteisiä, ylivalkosipulisia mäjäyksiä, joita ei voi nauttia kuin yön pikkutunneilla ja aamulla on suussa paha maku.
Saksa ehdottomasti voittaa suomen kioskiruokatarjonnallaan!!

T:"porilainen on maailmankaikkeuden ällöttävin ruoka"

Unknown kirjoitti...

lihapulla-perunat on sen sijaan hyvä ruoka.

Kaikenlaisissa tapahtumissa on kyllä väliaikaisia telttaviritelmiä, joista saa ihan siedettävää, ylihintaista sapuskaa. Jotain aasialaista, hodareita, makkaraa, pyttipannua...mitä lie sellaista.

Tarvitseeko niitä snägäreitä päiväsaikaan? Missä? Siis jossain Suomenlinnassa tai Korkeasaaressa sellainen voi olla ihan ok, mutta esim keskustassa en näe tarvetta. Eikö se olisi lähinnä McDonaldsin ja kebabmestojen vaihtoehto?