torstai 11. kesäkuuta 2009

Vesi

Ilkka: Meidän talossa vesijohtovesi on oudon makuista. Ei se suoranaisesti pahaa ole, eikä taatusti mitenkään epäterveellistä, mutta maku on hiukan outo. Deragissa vesi maistui paljon paremmalta, niin vika ei varmaankaan ole Frankfurtin vesilaitoksessa vaan tämän talon putkistossa. Voi olla ettei täällä ole tehty kunnollista putkiremonttia sotien jälkeen. No, joka tapauksessa ollaan sen takia ruvettu ostamaan pullovettä juomavedeksi. Lähikaupasta saa puolitoista litraa 19 sentillä (plus n. 25 senttiä panttia). Hinta on sen verran matala, ettei ole minkäänlaista taloudellista insentiiviä juoda pahaa vettä (tai ostaa suodatinta—halvimmat ovat pari kymppiä, enkä usko että me sataa pulloa tulla ostamaan). Lähinnä veden ostaminen on vaivalloista, kun pitää kantaa painavat vesipullot kotiin ja viedä tyhjät takaisin kauppaan. Suomen hyvä vesijohtovesi on sellainen rikkaus, jota ei oikein osaa arvostaa tarpeeksi ennen kun asuu paikassa jossa sitä ei ole.

(Toim. huom.: Nämä pari viimeistä tekstiä ovat olleet aika tyhjänpäiväisiä, josta lukijoille pahoittelut. Ei vaan ole ollut mitään erityistä inspiraatiota, mutten ole halunnut blogia kokonaan kuitenkaan hylätä.)

7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Amerikassa oli ainakin State Collegessa kammottavaa vesijohtovettä. En tiedä oliko sekään epäterveellistä, mutta hyvältä se ei maistunut. Piti käyttää suodatinta.

En ole monessakaan paikassa törmännyt hyvään vesijohtoveteen Suomen ulkopuolella. Oikeastaan ei tule yhtään paikkaa mieleen.

Mikko kirjoitti...

Norjalaisia ystäviäni lainatakseni "kaikki tietävät, että Norjassa on maailman paras vesijohtovesi".

Monissa maissa, joissa on huonolaatuinen veaijohtovesi, on tavallista, että ihmisillä on sellaiset "vesiautomaatit" kuin monilla työpaikoilla Suomessa. Kun on sellainen, ei huono vesijohtovesi niin haittaa. Ne 25 litran pullot toimitetaan kotiin ja automaatista saa jääkaappikylmää raikasta vettä. Me maksamme vedestämme noin euron pullolta (vartijoiden vedestä vain dollarin, kun se ei ole brändättyä).

Nämä eivät ole mitenkään turhia juttuja. Kaikki tällaiset paikalliseen arkeen liittyvät asiat kiinnostavat. Sen näkee siitäkin miten vilkkaasti teidän juttujanne kommentoidaan.

Ukki kirjoitti...

Entistä Vesiteknisen Insinööritoimiston työntekijää lämmittää kun suomalaista vesihuoltoa arvostetaan. Siihen on Suomessa todella panostettu.

pia kirjoitti...

Mutta toi on niin totta! Vesijohtoveden raikkaus on yksi asia jota arvostan ihan suunnattomasti ja huomaan sen melkein ensimmäisenä aina kun tulen kotiin. Brita-kannun täyttäminen Kanadassa kävi jotenkin hankalaksi ja jostain syystä se aina hengasi sitten tyhjänä jääkaapissa. Tykkään yleensä kanniskella vesipulloa ympäriinsä, mutta sekin on hieman hankalaa kun ensin pitää suodattaa vesi kannuun, ja sitten varovaisesti kaataa kannusta pulloon...

pia kirjoitti...

ps. Sveitsissä käydessäni oli myös ihan hyvää kraanavettä.

Unknown kirjoitti...

Meillä on toimistolla huonoa vettä. Siinä on omituinen sivumaku. Niinpä meidän (ilmaisessa) limsa-automaatissa kolmesta napista saa vesipulloja. Aiemmin oli käytössä sellaiset isot vesipönikät. En ole yhtään varma, että nämä nykyiset pikkupullot säästävät rahaa tai luontoa.

mu kirjoitti...

Meidän vesijohdotkyllä antavat (ilmeisesti) maailman parhaimman juomaveden. Siksi ottaa todella päähän, kun ihmiet kaupoista raahaavat kaikenmoisia "lähdevesi"pulloja.