maanantai 11. toukokuuta 2009

Julkisenliikenteen hinnoittelu selviää

Pikkuhiljaa ymmärrän miten tämä julkisenliikenteen hinnoittelu täällä toimii. Opiskelijalippu koskee vain paikallisia, eli sellaista ei kannata ostaa. Sen sain selville jo aikaisemmin, ja kai mainitsin edellisen lippu-kirjoituksen kommenteissa.

Tämän päivän innovaatio on lyhyen matkan liput. Jos matkustaa alle kaksi kilometriä, voi ostaa halvemman Kurzstrecke "(“lyhytmatka”?) –lipun. Eli siis vyöhykkeiden lisäksi täällä on myös kilometri-perusteinen hinnoittelu käytössä. Tämä lyhyen matkan lippu on halvempi kuin kuukausilippu jos matkustaa korkeintaan kuusi kertaa viikossa. Eli kannattaa ostaa tällainen, niin tulee hyvällä säällä käveltyä kotiin.

On täällä käytössä muitakin hinnoitteluinnovaatioita käytössä. Täällä on käytössä alennettu hinta (2,30€ –> 2,20€) viikonloppuisin ja arkisin ruuhka-ajan ulkopuolella. Lisäksi on kaksikymmentä prosenttia normaalia halvempia kuukausilippuja, jotka ovat valideja vain aamuyhdeksän jälkeen.

Sitten on mielenkiintoisia detaljeja kuten se, että kausilipun käyttäjät voivat ottaa seuralaisen mukaan ilmaiseksi arkisin seitsemän jälkeen ja viikonloppuisin.

Tämä on kyllä hienosti suunniteltu systeemi. Olettaen täydellinen informaatio, täällä on lähijunarataverkoston käyttöaste on taatusti optimaalinen joka hetki. Voi tietysti jopa olla että saksalaiset osaavat luonnostaan optimoida käytöstään tällaisessa hintaviidakossa. Suomessahan kannattaa ostaa kausilippu jos matkustaa edes kolme meno-paluu matkaa viikossa. Sellaisella hinnoitellulla ei ihmisen tarvitse miettiä yhtään mihin aikaan ja kenen kanssa suunnittelee matkustavansa. Valinta on helppo, mutta yhteiskunnan kannalta todennäköisesti epäoptimaalinen.

3 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Paikallisessa Matkamiehen versiossa on varmaan mukana joku optimointimalli. Kun näpyttelee reitin päätepisteet, niin kännykkä kehottaa odottamaan 40 minuuttia halvemman taksan alkamista tai jotain. Ja saksalaiset kyllä odottavatkin jos vaan saavat säästettyö muutaman sentin.

Riikka kirjoitti...

Jep ja enää puuttuu täydellinen informaatio.

mu kirjoitti...

Näin vanha ihminen ei kyllä jaksaisi suunnitella kaikkea tuota järkevästi. - Olenpahan kuitenkin itse korjannut telkkarini - ainakin toistaiseksi toimii-