sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Vuokralle

Olin alunperinkin suunnitellut muuttavani vuokra-asuntoon ensimmäisen kuukauden jälkeen. Riikka on tulossa kesä-heinäkuuksi Frankfurttiin, jolloin hotellissa asuminen olisi hyvin kallista, kun olisi pitänyt maksaa erotus yhden ja kahden hengen huoneiden välillä. Vuokra-asuminen houkuttelee muutenkin. Kun asuu hotellissa ei oikein pääse maahan sisään. Etenkin kun hotelli on suhteellisen kaukana kaikesta (10 min kävely lähimpiin paikkoihin), en usko että täältä jaksaisi työpäivän jälkeen lähteä koskaan minnekään. Jos olisi Saksassa expattina ansaitsemassa suuret rahat, se ei tietysti haittaa. Hotellissa on helppoa asua, niin että voi rauhassa keskittyä töihin ja rahan tekoon. Kun olen täällä myös tutustuakseni Saksaan, ei hotelliin linnoittautuminen ole tarkoituksenmukaista. EKP kompensoi vuokraa 750 euroon saakka, jolloin vuokralla asuminen on taloudellisestikin realistista.

Saksan vuokramarkkinat on jokseenkin outoja. Suurin outous on että kalustamattomat asunnot ovat oikeasti täysin tyhjiä. Vuokralaisen pitäisi hankkia kaikki, keittiökaapeista alkaen. Eli on selvää että pitää vuokrata kalustettu asunto. Ennen lähtöä olin netistä löytänyt muutaman välittäjän sivun, josta löytyi kiinnostavia, budjettiin sopivia asuntoja. Jossain vaiheessa tajusin että Saksassa on käytäntönä että vuokralainen maksaa kiinteistövälittäjänpalkkion, jolloin on periaatteessa suuri insentiivi etsiä asunto jolla ei ole välittäjää. On kuitenkin joitain nettisivuja joilla vuokranantajat mainostavat asuntojaan ilman välittäjää, ja EKP:n intrasta löytyy jonkun verran ilmoituksia. Niistä ei kuitenkaan oikein löytynyt mitään kiinnostavaa. Kaikki olivat joko liian kalliita, liian kaukana tai jotenkin muuten epäkelpoja.

Välittäjän sivuilla kummitteli täydellisen näköinen asunto. Rupesin laskemaan että välityspalkkio, 90% kuukausivuokrasta, ei ole aivan kohtuuttoman paljon kun sen jakaa asumiskuukausien määärälle. Ja toisaalta, kokonaishinnan kannalta ei pitäisi kai talousteorian mukaan olla väliä sillä, kuka välityspalkkion maksaa. Ihan niin kuin verotuksen kohtaannon kannalta ei ole väliä, verotetaanko työnantajaa vai työntekijää, välityspalkkion todellinen kohtaanto ei pitäisi riippua siitä kuka sen maksaa. Jos välitettyjen asuntojen mukana tulee välityspalkkio joka vastaa 10-20% kokonaisvuokrasta, niin vuokrien pitäisi kai vastaavasti olla alhaisempia kuin asunnoissa joista ei tarvitse maksaa välityspalkkiota. Olettaen toimivat markkinat, välittäjiä käytetään vain jos sen tuomat kokonaishyödyt kummallekin osapuolelle (turva, helppous, ajansäästö, jne.) ovat vähintään yhtä suuret kuin välityspalkkio. Eli välityspalkkion maksaminen on rationalisoitavissa talousteorialla, ja toisaalta se on siedettävän suuruinen. Joten hain välittäjän kautta asuntoa.

Torstaina menin töiden jälkeen asuntonäyttöön. Tapasin Herr Schillerin asunnon ulkopuolella ja hyvin nopeasti kävi ilmi että meidän välillä oli huomattava kielimuuri. Sen oleellisin vaikutus oli se, että Schiller esitteli ensin väärän asunnon. Ihmettelin kyllä hiukan miten asunto oli niin paljon suurempi kun miltä se oli kuvissa näyttänyt, ja miten siellä oli nyt sauna yläkerrassa, mutta ajattelin että kai se on mahdollista että kuvat hämäävät ja siellä on tehty remonttia. Kun varmistelin että hinta oli nettisivuilla lukenut 750€, kävi ilmi että oltiin väärässä asunnossa, vaikkakin oikeassa talossa. Oikea asunto oli myös oikein viihtyisän näköinen, vaikka siellä oli nykyisen vuokralaisen sotkut ja vaikutti edellisen jälkeen hiukan pieneltä. Lopuksi annoin puhelinnumeroni ja sovittiin että jotain tapahtuu puolenpäivän aikaan perjantaina.

En oikein tiedä mitä me oltiin sovittu, mutta perjantaina englantiapuhuvat välittäjät ottivat yhteyttä. Sain vuokrasopimuksen allekirjoitettavaksi, ja siitä englanninkielisen käännöksen. Viikonlopun aikana postitan sen Schillerille, joka postittaa minulle oman kopioni takaisin. Ilmeisesti 1.6.2009 alkaen olen vuokra-asunnon onnellinen haltija.

Alla asuntoilmoituksesta lainattuja kuvia asunnosta ja lähialueesta. (Näiden kuvien löytäminen edellytti suurta internet-salapoliisityötä, kun ilmoitus oli tietysti poistettu netistä heti kun vuokrasopimusta ruvettiin tekemään.) Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pitäisi siirtyä Picasa-galleriaan jossa on enemmän kuvia.

Ja alla ilmakuvakartta. Ylin tappi on työpaikkani, keskimmäinen vuokra-asunto, ja alin hotelli. Vuokraa-asunto on parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä EKP:stä, ja aivan joen tuntumassa. Hotelli on maanpäällisen rautatien eteläpuolella. Frankfurtissa paikallisjunat ovat maan alla kaupungissa, eli maanpäällisiä ratoja voidaan kai pitää kaupunkimaisen asutuksen rajana.

Kartan kuva

9 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Sieltä löytyy siis vuokra-asuntoja lyhyemmäksi ajaksi kuin vuodeksi? Kuvissa asunto näyttää oikein kivalta ja alue samoin.

ilkka kirjoitti...

Joo, vuokranantaja oli oikein tyytyväinen viiden kuukauden sopimukseen. Ilmoituksessa mainittiin että neljä viikkoa olisi minimi.

Mikko kirjoitti...

Älyttömän hienon näköinen alue ja asunto. Onneksi olkoon!

Unknown kirjoitti...

Näyttää ihan kivalta. Ehkä siellä pitää käydä joku viikonloppu kesällä. Frankfurtiin pääsee aika helposti ja edullisesti.

Ukki kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo kansantalousmiehen tapa perustella itselleen välittäjän käyttö. Voisi sen kai sanoa yksinkertaisemminkin: välittäjä on nopea tapa saada asunto! Kodikkaan näköistä aluetta.

Riikka kirjoitti...

Kirjoitat: "Rupesin laskemaan että välityspalkkio, 90% kuukausivuokrasta, ei ole aivan kohtuuttoman paljon per kuukausi."

Niin et varmastikaan tarkoita, että se välityspalkkio olisi maksettava joka kuukausi?! Tarkoittanet, että jos sen noin 650e:n ja kaikille asuttaville kuukaisille niin ei ole kovin suuri hinta välittäjän tarjoamista palveluista.

Todella kiva, että löysit noi kuvat. On paljon kivempaa fiilistellä kuvien kera!!

Kaikki on aina tervetulleita luoksemme! Periaatteena on että syödään vaikka lattialla, jotta kaikille vieraille löytyy nukkumapaikka.

Karina kirjoitti...

Me ollaan oikeasti kylla tulossa frankfurtiin heinakuun alussa kun Chennai-Helsinki-yhteys on joka tapauksessa sita kautta. Ja silloin voi hyvin pitaa stop-overin ja lomailla hetki Saksassa.

mu kirjoitti...

Olihan kodikkaan ja kivan näköinen talo - kunhan ei vaan moinen Schiller sinua huijaisi! Minulla on ilmeisesti jotenkin varauksellinen
suhtautuminen saksalaisiin yleensä ja välittäjiin
varsinkin.

ilkka kirjoitti...

Juu, siis kertaalleen se välityspalkkio vaan maksetaan. Täytyy parantaa sitä muotoilua.

Tervetuloa vaan Frankfurttiin! Meillä on vuodesänky alakerrassa ja kaksi sänkyä ylhäällä, niin taatusti mahtuu.