maanantai 25. toukokuuta 2009

Lakko

Yle Uutiset osaa kertoa että Euroopan Keskuspankki on menossa lakkoon. Ammattiyhdistysliike valittaa eläke-etujen merkittävästä huononnuksesta. Käsittääkseni samaa asiaa mistä SAK:kin keväällä meuhkasi Suomessa, eli siis eläkeiän nostoa vastustetaan. EKP:ssa työnantaja määrää työsopimuksen ehdot, eikä ay-väellä ole kai neuvotteluoikeutta eikä edes oikein kunnon lakkoasetta. On oikeus mennä lakkoon, mutta työnantaja saa yksipuolisesti määritellä mitkä toiminnot on jätettävä lakon ulkopuolelle. Lakko ei ole kovin suuri pelote jos työnantaja päättää siitä missä lakkoillaan.

Eli ei ole helppoa ay-väellä. Ihan hyvä että meuhkaavat, ei siitä varmaan haittaa olisi jos työntekijöilläkin olisi vähän sanavaltaa. Etenkin tällaiset eläkeuudistukset on hyvin epäilyttäviä, kun kajotaan ansaittuihin etuuksiin. On eri asia laskea tulevia palkkoja, kun laskea jo ansaittuja eläkkeitä. Jos palkka laskee, työntekijä voi aina vaihtaa työpaikkaa, mutta jos ansaittu eläke otetaan pois niin ei oikein ole mahdollista vaihtaa takautuvasti työpaikkaa paremman eläkkeen toivossa. Tässä tapauksessa eläkettä ei oikeasti leikata mitenkään älyttömästi, mutta onhan se jollain tapaa periaatteellisesti tärkeätä.

Mutta minusta ei saada tähän lakkoon apua. En ole varma onko minulla edes oikeutta lakkoon tai liittyä ammattiliittoon, kun en ole staff-statuksella. Harjoittelijat ovat jotenkin omituisesti external-statuksella, eikä meihin tunnu pätevän mitkään säännöt. Esimerkiksi lomista pitää neuvotella oman osaston sisällä, mitään varsinaista sääntöä asiasta ei ole. Hyvin omituista. Mutta sen tiedä ettei minulla ole oikeutta eläkkeeseen, eikä ammattiliitto puolusta minun oikeuksiani tässä asiassa. Tällaistahan se on: ammattiliitto puolustaa vanhojen jäärien saavutettuja etuja, ja jättää minut, onnettoman pätkätyöläisen, oman onneni nojaan ilman vanhuusajan turvaa ja eläkettä.

Ihan jännää kyllä. En ole ennen ollut lakkoilevassa talossa. Odotan innolla saartorengasta talon ympärillä, plakaatteja heiluttavaa tilastoväkeä, jne. Jännä nähdä kuinka moni lakkolainen tulee kiltisti lakon jälkeen kello 17:30 takaisin töihin tekemään palkatonta ylityötä ettei jää hommat rästiin.

3 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Ulkomailla työskentely avartaa. Minäkin olin elämäni ensimmäistä kertaa lakossa kuukausi sitten (http://tapahtuutamilnadussa.blogspot.com/2009/04/yleislakko.html).

Ukki kirjoitti...

Tulee mieleen muisto kun seisoin 1940-luvun lopulla eduskuntatalon edustalla osoittamassa mieltä. Olin siloin harjoittelemassa Hakaniemessä sijainneessa valimossa. Työmarkkinoilla kuohui. Meidän piti koko porukan marssia asiaamme julistaen halki kaupungin eduskuntatalolle. Marssille en kuitenkaan mennyt vaan kuljin omia teitäni eduskuntalolla.

Karina kirjoitti...

Naissa suvuissa on ilmeisesti vaisuja lakkoilijoita.