lauantai 16. toukokuuta 2009

Kaupungin koko

Sain nyt vihdoin aikaiseksi vertailtua Helsinkiä ja Frankfurtia, kun asensin Paint.net ohjelman, jolla sai tyydyttävästi tehtyä tarvittavat kuvat.

Wikipediasta saa perustilastoja:

  Helsinki Frankfurt
Pinta-ala 213 km² 248 km²
Väestö 578126 670095
Väestötiheys 2714 / km² 2699 /km²

Eli hyvin samankokoisia kaupunkeja. Frankfurtin metropolialue on sen sijaan huomattavasti isompi, yli viisi miljoonaa ihmistä verrattuna Helsingin vähän reilu miljoonaan. Työpaikkoja Frankfurtissa on 600000, kun taas Helsingissä on 370000. Eli arkisin Frankfurt on oleellisesti Helsinkiä suurempi väkiluvultaan, kun taas viikonloppuisin ero on hyvin pieni.

Keskustojen suhteellista kokoa voi hahmottaa näiden kuvien avulla. Ympyröiden keskipisteet ovat suurin piirtein ydinkeskustan kohdalla. Ympyrän yläreunassa oleva kilometriluku on ympyrän halkaisija. Eli siis ei säde, vaikka se olisi ehkä loogisempaa. Frankfurtin kartassa euro-merkki edustaa minun työpaikkaa, Eurotheum-tornia, joka on hiukan pohjoiseen EKP:n päärakennuksesta. Vihreä talo on tuleva vuokra-asunto ja punainen sänky on Derag hotelli missä nyt asun.

frankfurt with cocentric circles

Helsinkiin en merkinnyt mitään paikkoja, se lienee suurimmalle osalle tuttu muutenkin.

helsinki with cocentric circles 

Kartoista näkee että tämä Derag hotelli on yhtä kaukana keskustasta kuin Kurvi Helsingissä. Eli ei mitenkään älyttömän kaukana. Mutta kuten aikaisemmista kuvista näkyi, tämä alue on asutukseltaan yhtä kaupunkimaista kuin Haaga. Eli urbaani keskusta ei Frankfurtissa levittäydy yhtä pitkälle kuin Helsingissä. Osa syynä on tietysti Helsingin niemimäisyys ja tilasyöpöt lahdet ja Rautatieasema keskustan ympärillä, jotka pakottavat urbaanin alueen kauemmas. En oikeastaan tiedä miltä Frankfurtin pohjoisosat näyttää, en ole siellä suunnalla oikeataan käynyt.

Hyvin jännä kaupunki. Pieni ja kompakti, mutta silti älyttömän kokoinen metropolialue ympärillä ja tuhottomasti pilvenpiirtäjiä.

7 kommenttia:

Karina kirjoitti...

Aika jännä tuo Helsingin karttakin. En olisi tajunnut että meidän Caloniuksenkatu ja teidän Kallion asunto on samassa ympyrässä. Kuvittelin että me ollaan teitä paljon lähempänä keskustaa.

Karina kirjoitti...

Olenko yliherkkä mutta minusta tuntuu ettet arvosta Haagaa ihan oikealla tavalla?

ilkka kirjoitti...

Mikä on oikea tapa arvostaa Haagaa?

Unknown kirjoitti...

No Caloniuksenkatu on juuri ja juuri 2km:n ulkopuolella kun taas Kallio on tukevasti 2km ja 3km välissä. On siinä kuitenkin eroa. Ja merikin välissä.

ilkka kirjoitti...

Onhan siinä. Toisaalta tuo keskustan sijainti on aika häilyvä konsepti. Jos sen merkkaisi Mikonkadulle, missä se muistaakseni jonkun puolivirallisen määritelmän mukaan on, niin oltaisiin jo yhtä lähellä. Mutta meri on siinä välissä, siitä ei pääse mihinkään.

Mikko kirjoitti...

Keskustan käsite on tosiaan aika lailla määrittelykysymys. Rautatieasema oli ainakin ennen virallinen määritelmä, mutta se on siinä mielessä vähän hassu paikka kun siitä pohjoiseen on vaan ratapihaa, vettä, puistoa. Monelle "oikea" keakipiste on perinteisesti Stockan kello; nyt se keskus voi olla valumassa tuonne Kampin suuntaan kun Stocka ei ole enää niin vallitsevassa asemassa. Toisille Kauppatori on ilmiselvä keskus. Teille taas luonnollinen keskus oli opiskeluaikana varmaan jossain Kuppalan kieppeillä.

mu kirjoitti...

Muutamien pankkivierailujeni aikana luulin saaneeni täydellisen kuvan Ffurtista, kun minulle sentään tarjoiltiin sightseeingiä, ja
todella luulin sitä NIIN PALJON suuremmaksi kuin Helsinki, että tämä sangen valaiseva kuvaus antoi ihan uuden käsityksen. Luultavasti ne määrät pilvenpiirtäjäkolosseja saivat tällaisen pienen maalaistytön vaan liikaa hämättyä. (Onkohan sitä minun Berliner Handels- und Frankfurter Bank-kia yhtään enää olemassa??)