On ehkä epäsopivaa haukkua työnantajan tietokonesysteemejä, mutta joskus ne on niin huonoja että on pakko. Tai no, ei ehkä haukkua, vaan kommentoida..
Ensinnäkin, työkoneellani on käytössä Internet Explorer 6. Mainio ohjelma vuonna 2001, mutta sen jälkeen Microsoft on ehtinyt julkaista jo kaksi uudempaa versiota. IT osasto lupaili että kaikkiin koneisiin asennetaan Internet Explorer 7 lähitulevaisuudessa, mutta sekin on tosiaan jo melkein kolme vuotta vanha. Selaimien kehityksessä kahdeksan vuotta on pitkä aika. On jotenkin absurdia käyttää selainta joka ei tue välilehtiä. Mutta se on vain ärsyttävää, eikä mitenkään vakavaa.
Ikävämpää on että suuri osa sivuista ei toimi kunnolla. Jostain syystä etenkin Googlen palveluiden kanssa on ongelmia. Koko sivun kääntäminen Google Translatein kanssa ei onnistu. Se on jo aika vakava puute, jos yrittää selvitellä esimerkiksi saksalaisen puhelinoperaattorin sivuja. Google Maps toimii melkein, mutta valtaosa kartan päällä olevista iconeista (se “paikka on tässä” -nuoli, zoomaus työkalu, jne.) puuttuu. Google Mapskin on expatti-ihmisen kannalta aika hyödyllinen työkalu. Nämä on nyt sentään jotenkin monimutkaisia palveluita, eli jotenkin voi ymmärtää ettei ne oikein toimi. Mutta blogin kommentointi ei myöskään ole mahdollista. Ei voi kirjautua sisään Google-tilillä, ei voi jättää anonyyminä viestiä, jne. Eli siis en pysty töissä vastaamaan kommentteihin. Kirjoitan niitä kun tulee mieleen, mutta joudun lähettämään sähköpostilla itselleni ja laittamaan ne nettiin vasta kotona. Tänään unohdin lähettää sen viestin, niin tämän päiväiset kommenttini tulevat vasta huomenna. Eli 36 tunnin viiveellä kirjoittamisesta. Eli siinä syy minkä takia joskus kestää vastata kommentteihin,
Vakavin ongelma ihan työskentelynkin kannalta on että netti on aivan kohtuuttoman hidas ajoittain. Välillä joutuu käyttämään monta minuuttia siihen että saa avattua jonkun Eurostatin nettisivun.
Oletettavasti kaikki nämä hankaluudet johtuvat tavalla tai toisella tietoturva asetuksista. On tietysti muistettava että tietoturva on EKP:n uskottavuuden ehdoton edellytys. EKP on näkyvä kohde mainetta hakeville hakkereille ja houkutteleva kohde rahanarvoista tietoa etsiville hakkereille. Sisäpiirikaupoilla voi tehdä suurta rahaa, etenkin jos olisi sisäpiiritietoa esimerkiksi yllättävästä korkopäätöksestä. Eli on hyvin tärkeätä varmistaa etteivät hakkerit pääse vahingossa mukaan sellaiseen sisäpiiriin. Mutta silti. Kyllä sitä pitäisi sellaiset tietojärjestelmät olla että viaton trainee voi kommentoida omaa blogiaan ilman että tietoturva vaarantuu.
2 kommenttia:
Meillä on sama Internet Explorer töissä. Asensin vastoin ohjeistusta IE 7:n, toivoen sen piristävän hidasta surffaustani. Nopeus ei kasvanut, mutta ainakin on välilehdet. Edelleen jos avaan vaikka Kauppalehden, vähintään Explorer, mutta usein koko kone, jumiutuu puoleksi minuutiksi tai kauemmin. Nopein tapa käyttää nettiä on laittaa töissä VPN(!) päälle ja käynnistää Firefox. Vaikka nettiyhteyteni hidastuu silloin, kaikki muu toimii niin paljon sulavammin, että kokonaisuus on nopeampi. Ilman VPN:ää Firefox tai muutkan omat ohjelmat eivät toimi, enkä ymmärrä miksi VPN ne sallii.
Vielä tietoturva-asioista: käsittääkseni IE6 on täynnä tietoturva-aukkoja verrattuna uudempiin selaimiin. Yleinen mielipide taitaa jopa olla sitä mieltä, että Firefox on uusintakin Microsoftin tekelettä turvallisempi.
Lohdullista tietää että myös yritykset on ajassaan jäljessä, eli ongelma ei rajoitu julkiseen sektoriin. Meille terotettiin moneen kertaan ettei mitään saa asentaa, ei edes USB-tikkua tai USB-portista lataavaa iPodia. En nyt tässä vaiheessa uskalla lähteä tuli(-ketulla) leikkimään.
Lähetä kommentti